maig 2011

Feliç dia d'Europa!

Avui celebrem el dia d'Europa. Ja que per desgràcia no en tinc una de teixit, penjo aquí la nostra bandera en versió electrònica. Commemorem el discurs del Robert Schuman el 9 de maig 1950 a París, considerat com a l'acte fundador de la Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer (CECA), un dels avatars d'allò que esdevindria la Unió Europea que coneixem avui.

A l'estat francès no semblen gaire emocionats i és una pena. A Catalunya Nord particularment tots hauríem de ser sensibles a l'esvaïment de la frontera. Vam necessitar la intervenció de la Comissió Europea, que de costum no afronta els estats amb tanta insistència, per treure del pas les cabines de policia que barraven l'autopista al Pertús i ens recordaven altres temps, que pensàvem ja prou llunyans. Per fi podem circular normalment, com ja és el cas a Alsàcia i al País Basc des de fa anys. Ara necessitem canviar les mentalitats dels ciutadans i dels polítics de les dues bandes perquè la vida econòmica i social torni a la normalitat ella també.

Gardarem lo tostapan

El món sencer ha de saber que tenim a casa una torradora «Moulinex Sensoexpress Electronic» que funciona. Aprofito aquesta entrada per regraciar els industrials per fer tan difícil l'obertura i la reparació d'un aparell elèctric tan bàsic: cargols hexagonals especials ben amagats, maneta pegat que ens impedeix retirar totalment el càrter... Mitja hora per tornar coŀlocar correctament una peça de plàstic mig estúpida sobre la qual el mandrí havia de recolzar en funcionament.

Rebutjem l'obsolescència planificada, i intentem adobar els aparells cada cop que sigui possible.

El títol d'aquesta entrada prové del lema occità «gardarem lo Larzac» que ressonava als anys 70 a l'Avairon quan els pagesos es varen oposar a l'expansió d'un camp militar, episodi que tot i ser, potser, el cant del cigne de la consciència occitana i de la llengua, em sembla que queda sent pregnant a la consciència coŀlectiva a l'estat francès.