Estereocalendari

Cos

D'ençà que vaig decidir fa més d'un any d'utilitzar un programa seriós per escriure l'informe del meu treball de fi d'estudis, no em canso de TeX i LaTeX. A més de proveir eines de qualitat, aquest programari gaudeix d'un ecosistema molt ric. Fins i tot disposem de programes potents per produir iŀlustracions molt ben integrades a TeX/LaTeX.

Després de Metapost, PSTricks, i altres, l'últim nascut és TikZ, creat pel Pr. Dr. Till Tantau. Podeu consultar-ne el manual oficial, o aquesta petita guia introductòria (en francès), però abans us aconsello que doneu una ullada a aquesta galeria. M'agrada molt la idea de programar el problema de les torres de Hanoi en TeX!

Aquí teniu la foto de la meva realització del que he decidit anomenar l'estereocalendari, que, s'ha de precisar, no és el nom del proper lehendakari, sinó d'un calendari imprès sobre un dodecaedre.

De fet una comunitat prou activa s'ha constituit a l'entorn de TikZ, i podem trobar biblioteques per dibuixar grafs complexos, o, de manera més pragmàtica, diagrames de Gantt.

TikZ es basa sobre PGF, que és una extensió escrita en TeX que vol ser indendent del format de sortida (a hores d'ara es tracta sobretot de Postscript i PDF1). Això fa que, contràriament a PSTricks, que pot delegar les calculacions a l'intèrpret Postscript2, TikZ les ha de fer en TeX, que no va ser previst pel càlcul intensiu3, el que pot ser més lent si es vol traçar grafs de funcions, per exemple4; però sortosament, d'aquí poc temps sortirà la versió estable de LuaTeX, que com ho indica el nom integra el llenguatge Lua al motor TeX.


  1. D'aquí uns anys segurament tindrem també SVG. ↩︎

  2. Postscript és un llenguatge de programació «Turing-complet». ↩︎

  3. Després de tot, és un sistema tipogràfic↩︎

  4. En aquest cas s'utilitzarà programes exteriors com Gnuplot per calcular les coordenades. ↩︎

Image
Localització

Comentaris

Enllaç permanent

Mes... Mes crayons! Mes crayons d'artiste tout machés et pleins de bave! ;__;

P.S: Quand je marque "42" à ta question d'arithmétique stupide ça me dit que c'est pas la bonne réponse. Il déconne ton truc.

Tout le monde sait que 1+2 = 42.

Oh, Un petit pachyderme gracile ! Une espèce rare que je vais pouvoir cloner en utilisant la bave infiltrée dans ses crayons depuis des millénaires. Vous sauvâtes ma journée, vénérable proboscidien.

Mais sinon, pour en revenir à TikZ et aux dodécaèdres ?