Allau de correu electrònic aquest matí 1 d'octubre del 2015. La televisió francesa ha gosat cobrir, reporten unes organitzacions nord-catalanes, l'endemà de les eleccions del 27-S, el cas català i el procés d'independència. L'emissió de France 5 «C dans l'air» titula «Risque catalan et contagion indépendantiste»; no en calia més perquè denunciessin una emissió caricatural, farcida de clixés, que ha xocat profundament milers de catalans, i que seria pura «desinformació». Caldria «exigir» reparació immediatament. I això, firmant una petició electrònica, eina última, ben se sap, per aconseguir més justícia.
Acabo de mirar-la. Sencera. I sabeu què? Tot català de Perpinyà, i també elector de Junts pel Sí que sigui, no estic «profundament xocat». I convido les organitzacions concernides a tenir més perspectiva.
Ens ha escapat la informació principal: hem internacionalitzat el debat. Ho torno a repetir: hem internacionalitzat el debat. I això ja és una victòria més que apreciable.
El procés que hem engegat no es farà en dos dies, i per concretar allò que vulguin construir els ciutadans de Catalunya, tant de bo ens poguéssim abstenir d'aquesta mena de reaccions epidèrmiques. Ara ens toca fer política de debò.
És evident que aquesta emissió representa una visió bastant parcial i jacobinista del problema, però això no ens hauria de sorprendre, oi? O penseu que un estat que es vol monolític, i que ni aconsegueix ratificar un text tan poc revolucionari com la carta de les llengües minoritàries, serà capaç d'entendre amb precisió i amb tots els matisos, el que vivim a Catalunya?
D'altra banda, sempre és bo prendre la mesura d'opinions que discrepen de la nostra per afinar la nostra comprensió de la situació que estem vivint, i potser, sobre uns punts, reconsiderar els nostres plantejaments.
A més, l'emissió també tracta d'uns problemes interessants, que poden alimentar la nostra pròpia reflexió. És força interessant constatar, a tall d'exemple, que el debat no se centra només en el cas català, sinó que també (m'atreveixo a dir mecànicament) aborda la Unió Europea, i la seua influència sobre els estats que la componen, i que possiblement la compondran més endavant.
Sí que podem incitar els nostres mitjans a proveir-nos «informació més contrastada». Però sisplau, siguem ambaixadors de la nostra pròpia causa, fem-ho amb seny i responsabilitat.